miércoles, 18 de abril de 2007

La estrategia de les petites i mitjanes empreses (PIME)

La Pyme, ¿Necesita Estrategia?

La estratègia de la PIME

Com va dir Ignacio Mur, professor de Direcció Estratègica d’ESADE, en una conferència per a empresaris de petita i mitjana empresa: “Els empresaris de les PIME son com bombers. Es dediquen a apagar els problemes que els sorgeixen”

I moltes vegades és així. Les petites i mitjanes empreses acostumen a no tenir una estratègia definida i senzillament tapen a cop de pedaç els problemes que els hi van sortint al llarg del temps.

Això pot ser molt perjudicial, ja que la falta d’estratègia pot fer que, de sobte, et surti un imprevist que no puguis arreglar i que provoqui que l’empresa passi una mala temporada o fins i tot que tanqui.

Com diu el text, tota empresa ha de tenir una estratègia definida, inclús les petites o mitjanes. Aquest fet sembla obvi, però en el cas d’aquestes empreses el tema és més complicat que amb les grans empreses.

El gran problema d’aquestes empreses és que la majoria de vegades les dirigeixen persones que han heretat l’empresa d’una generació anterior o que són molt bons en el que fan, però que en ambdós casos no són empresaris, sinó que només saben fer bé el producte. I dic només perquè no n’hi ha prou amb fer bé un producte, s’ha de saber dirigir l’empresa i prendre les decisions correctes.

Com sempre tot és qüestió de pressupost i qui es pugui permetre fer un estudi de mercat o contractar un consultor, per exemple, tindrà una estratègia sòlida i factible. En canvi, qui no tingui cap mitjà i hagi de prendre decisions sobre el que li sembla que és millor sense saber ben bé perquè, probablement tindrà una estratègia que no porta enlloc o que farà que a llarg termini l’empresa acabi tancant perquè la competència tenia una estratègia millor.


9 comentarios:

3a dijo...

Sembla ser que ja hi ha qui ha torbat la manera de fer negoci d'aquesta falta de directius de petites i mitjanes empreses, realment la mà inivisible hi deu tenir alguna cosa a veure...
http://www.avui.cat/cgi-bin/menu?07/abr/18+419703
http://www.fradegobeo.com/

Luis Barguñó dijo...

Sento dir que no estic d'acord en que una estratègia funciona millor que no pas deixar que les coses pasin! De fet, allò que funciona és allò natural, que surgeix; Limitant-me ja només a estratègies comercials, el problema està en que les estratègies moltes vegades creen necesitats a la gent, en comptes de satisfer les ja existents...

The lord of the Hardschool dijo...

Totalmente en desacuerdo con el comentario de Luis.

Evidentemente, una estrategia funciona mejor que el "dejarse llevar". Una estrategia es lo que al fin y al cabo mueve una empresa. Es lo que hace que una empresa tenga una visión de futuro más lejana de "Hoy he vendido una unidad, a ver si mañana vendo otra!".

El fin de una empresa es hacer dinero, y el dinero sale de la planificación, estrategias... ¿A caso no es una estrategia que esa heladería de barrio abra un domingo por la tarde y cierre el lunes por la mañana?

Cierto es que una estrategia crea necesidades, pero bien planteada, a la larga da más beneficios que el caos.

Confucio dijo "Si caes al mar nada, o te ahogarás" (Y si no lo dijo, debería haberlo hecho)

Luis Barguñó dijo...

El problema es la inercia que llevamos y que el ser humano siempre quiere más y más... Cuando uno se acepta y cree en lo que hace, no necesita estrategias.

Dices que una estrategia,a la larga da más beneficios que el caos... Si hablamos de beneficio económico, estoy totalmente de acuerdo!! Pero hablemos de beneficio a secas y mira a tu alrededor cómo está la gente... Depresión, Estrés, Ansiedad... Gracias al mundo empresarial en el que vivimos y sus estrategias!! Las estrategias de super-empresas, muchas veces, sólo buscan debilitarte para que consumas su producto... Es eso un beneficio?

The lord of the Hardschool dijo...

Pues qué quieres que te diga. A ojos de los "pajarracos" nada de esto importa, y si se jode una pieza, se cambia y listos.

Resulta que para el enfoque económico, todos esos factores no tienen demasiado interés, ya que a una máquina de hacer dinero, se le pide eso, que haga dinero. ¿El como y consecuencias? Es algo secundario.

Estamos en un mundo donde nos tratamos a mordiscos, y recuerda: Bajo la mirada de un "pajarraco", un depresivo sólo es una pieza rota.

"Don't be depressed, my friend" dijo Bruce Lee

Oriol Matavacas dijo...

Jo també penso que les petites empreses s'esforçen més "dia a dia" que les grna multinacionals. La feina de directiu en una PIME de ben segur que és molt més lluitadora que en una gran empresa. La imatge idílica de que el directiu és el que menys treballa penso que és veritat només en les gran empreses.
Un dia vaig sentir la comparació de les petites empreses amb una canya (de riu). Potser és molt petita i molt sensible al moviment del vent peró és molt flexible("se dobla antes que partir-se") En canvi una gran empresa és un gran arbre, que potser costa molt més d'ensorrar peró que necessita molts més recursos i quan cau és molt difícil tornar-la a aixecar.

LTKerr dijo...

Luis, creo que tienes en mente todo el rato a la típica empresa cabrona que pisa al cliente porque sabe que domina el mercado. Esta entrada no se refiere a estas empresas sino a las pequeñas o medianas (una zapateria o una panaderia, como prefieras).

Imagina una panaderia. Si no tuviera estrategia, seguiría con un horno del año de la catapum que hace, supongamos, 10 barras de pan/hora. Con estrategia, se puede conocer cómo una nueva máquina (SuperhornoDeluxe-2000 xD) podría aumentar la producción a 50 barras de pan/hora, haciendo que la panadería ganara bastante más. También serviría para conocer si hay algún barrio sin ninguna panadería, por lo que la empresa podría intentar expandirse para satisfacer el mercado que la requiera. Eso no implica ni estress ni puteo al cliente, más bien sirve para aumentar los beneficios de la panaderia sin que el servicio en sí se vea afectado. Tu vas ahí y compras pan, que es de lo que se trata, pero ellos pueden hacer más caja a base de aprovechar lo que el mercado necesita y no tiene satisfecho.

Mariano dijo...

Hola, estrategia se refiere a saber que hacer, para planificarlo y centrar toda la atención y interés en ello de manera que salga mejor,cuando uno sabe que quiere hacer para que lo hace y cuando lo va hacer el estrés disminuye y la empresa va a mejor, y no solo la empresa sinó cualquier cosa que se quiera hacer, simplemente porque nos permite centrar nuestras energias y atención en ello, lo bien o mal que este dependerá de lo que queramos hacer en el objetivo en sí mismo y del grado de conocimiento de las demás personas sobre la estrategia y la planificación.

Anónimo dijo...

Hola. Vaig trobar el seu lloc web a través de Google a la recerca d'una qüestió similar, el seu lloc web té aquí dalt. Sembla bo. He marcat en els meus favorits de Google per tornar més tard.